Koprová omáčka – Jednoduchý recept

Koprová omáčka je jedním z oblíbených a tradičních českých pokrmů. Sladkokyselý pokrm, který můžete díky nejrůznějším úpravám jídla okusit s rozdílnými příchutěmi. Pokud je pro Vás kopr vyhledávanou ingrediencí, přinášíme Vám recept na domácí kvalitní koprovku. Pusťte se s námi do jednoduchého vaření.

Koprová omáčka si žádá příslušné ingredience

V následující tabulce Vám přinášíme seznam suroviny, které byste si měli přichystat. Jejich množství odpovídá zhruba čtyřem porcím. Takže pro čtyřčlennou rodinu tak akorát. Koprová omáčka je vynikající nejenom k obědu, ale vhod přijde i k večeři.

SurovinaMnožství
Hladká mouka70 g
Máslo70 g
Kopr20 g
Olej1 lžíce
Polotučné mléko1 l
Cukr krupice60 g
Sůl1 lžička
Přísady potřebné k vytvoření lahodné omáčky.

Pokud jde o zmiňované mléko, můžete polotučný produkt nahradit tím plnotučným. Pro dochucení lze zvolit i ocet. Ten celému pokrmu dodá na celkové lahodnosti.

Příprava koprové omáčky od A až do Z

Jako první si musíte připravit jíšku. To znamená, že smícháte rozpuštěné máslo s moukou. K této směsi následně přilejete mléko a vše trochu osolíte. Následuje bod varu, který by měl za stálého míchání trvat asi pět minut. Kopr jako takový se do koprové omáčky přidává v poslední fázi vaření. Po zmíněných pěti minutách ho do omáčky přidejte společně se čtyřmi lžičkami octa. Jeho množství pochopitelně můžete volit podle toho, jaké máte chutě. Po dovaření a smíchání všech připravených ingrediencí lze konstatovat, že koprová omáčka je hotová.

Je pravdou, že samotnou omáčku asi jen tak servírovat nebudete. Když budete mít dostatek času na přípravu, můžete si přichystat dušené vepřové a hovězí maso. Koprovka se mimo jiné podává také s vhodnou přílohou. Nejčastěji je to vařený brambor, výjimkou ovšem nejsou ani houskové knedlíky. Aby tento český tradiční pokrm byl opravdu kompletní, neměli byste opomíjet ani na vařené vajíčko, které můžete na talíř servírovat celé nebo přepůlené. Kombinace všech chutí dohromady je totiž výtečná. Přesvědčte se o tom sami.

Publikováno: 03. 08. 2021

Kategorie: Kuchyně

Autor: FilipSykora

Tagy: jídlo | kopr | koprová omáčka | koprovka | máslo | mouka | olej | omáčka | pokrm | sůl