Bramboráky – Recept, který rozhodně neznáte

Když si položíte otázku, jaký gastronomický poklad české kuchyně byste mohli připravit, rozhodně to nebudete tatarák. Místo toho raději vyzkoušejte tradiční bramboráky, které jsou mimo jiné proslavené také ve světě. Zapomeňte však nyní na jakékoliv experimenty a netradiční dochucování. V následujících řádcích Vám přinášíme originální recept.

Příprava surovin je důležitá

Vhodné ingredience jsou pochopitelně tím správným odrazovým můstkem. Nebojte se, rozhodně nebudete potřebovat přemíru surovin. Ba naopak. Bramboráky jsou velice jednoduchým a nenáročným receptem, který zvládne naprosto každý. Inspiraci hledejte v tabulce prezentované níže.

SurovinaMnožství
Brambory500 g
Vejce2 ks
Česnek5 stroužků
Sádlo250 g
Hladká mouka100 g
Majoránka2 lžíce
Vše, co budete potřebovat na tradiční bramboráky.

Jak vidno, nečeká Vás podle výpisu ingrediencí opravdu nic náročného. V rámci komplexnosti ještě zmíníme, že byste neměli zapomínat ani na sůl a pepř pro dochucení. Přece jenom, každý z nás má trochu jiné chutě.

Bramboráky od A až do Z

Nyní přichází na přetřes to nejdůležitější, a to je proces přípravy samotného pokrmu. Začít můžete nastrouháním syrových, avšak oloupaných brambor. Vhodné je strouhat brambory nahrubo, protože bramboráky pak lépe vypadají, a i na skus jsou chutnější. Ještě, než do takto připravené směsi přidáte další ingredience, snažte se z brambor odlít všechen škrob. Stačí přilít mléko, dosypat hladkou mouku, trochu majoránky, vše důkladně promíchat a můžete se pustit do smažení.

Proces smažení probíhá ideálně na připraveném sádle. Nedělejte bramboráky příliš tlusté, abyste je dostatečně prosmažily. Když je následně vyndáte z pánve, odložte je na chvíli na papírový ubrousek. Ten z nich vypije přebytečné sádlo a bramboráky pak nebudou příliš mastné. Vždy usmažte pouze jeden bramborák na zkoušku a ochutnejte ho. Někdy totiž těsto vyžaduje ještě přidání česneku nebo soli. Teprve až když má bramborák tu správnou chuť, dosmažte zbytek těsta a pozvěte své přátele nebo rodinu ke stolování. Příprava čtyř dostatečných porcí Vám nezabere více jak třicet minut drahocenného času.

Publikováno: 04. 08. 2021

Kategorie: Kuchyně

Autor: FilipSykora

Tagy: bramborák | bramboráky | brambory | česnek | jídlo | majoránka | pokrm | příprava | sádlo | vejce