Bramboračka je klasickou českou polévkou

Máte zálusk na chutnou, a hlavně tradiční českou polévku? Pak pro jednou zapomeňte na kuřecí vývar s kapáním a pusťte se něčeho mnohem lahodnějšího. Je to bramboračka, která polahodí chuťové pohárky mnohých z Vás. Prozradíme Vám, jak tento prvotřídní pokrm vzniká a co všechno na jeho přípravu budete potřebovat.

Pozvolné chystání bramboračky

Základem všeho jsou kvalitní suroviny. To platilo, platí a bude vždy platit. Snažte se dát přednost čerstvým surovinám, které mají v jídle daleko lepší aroma. Výčet všech nezbytných ingrediencí naleznete v tabulce prezentované níže.

SurovinaMnožství
Brambory400 g
Mrkev100 g
Cibule260 g
Celer100 g
Petržel100 g
Máslo100 g
Česnek3 stroužky
Sušené houbyHrst
Hladká mouka40 g
Sušená majoránka1 lžíce
Petržel1 lžíce
Drcený kmín1/2 lžičky
Ingredience potřebné pro přípravu bramboračky.

Vzhledem k tomu, že každý z nás má trochu jiné chutě, připravte si na kuchyňskou linku také pepř a sůl. Vždyť právě finální dochucení pokrmu, jakým je bramboračka je mnohdy to nejdůležitější.

Bramboračka krok za krokem

Všechno začíná nakrájením cibule, kořenové zeleniny a brambor, oloupáním česneku a namočením hub. Právě kořenová zelenina se orestuje na másle, postupně se přidá cibule, kmín, mouka a alespoň dvě minuty se všechno restuje. Takovým pomyslným poznávacím znamením je to, že ingredience mají zlatavou podobu a barvu.

Tuto směs můžete následně zalít vodou. Do ní vložte brambory, všechno osolte a opepřete. Při občasném míchání přiveďte vodu k varu a nechte ji vařit alespoň deset minut. Pak přichází na přetřes vložení dalších přichystaných ingrediencí, jakými jsou majoránka a sušené houby. Následuje opět proces vaření v délce trvání asi deseti minut a něco.

Výsledkem se Vám stane bramboračka, kterou můžete ještě jednou dochutit podle chuti, popřípadě to necháte na samotných strávnících. Když budete bramboračku nandávat na talíř, nezapomeňte ani na pomyslnou dekoraci v podobě nakrájené petrželky. Takto připravená bramboračka potěší nejenom na oko, ale hlavně svojí jedinečnou a originální chutí.

Publikováno: 25. 07. 2021

Kategorie: Kuchyně

Autor: FilipSykora

Tagy: bramboračka | brambory | jídlo | kmín | mouka | ochucení | pepř | polévka | polévky | sůl | vaření | voda